Щось цікаве – це не зовсім кафе чи кав’ярня. Це, радше, простір. Не, такий собі, один з поширених нині «вільних просторів»-антикафе-коворкінгів (хоч і ці функції він може успішно виконувати), а простір у ширшому розумінні слова.
Щоразу коли згадую про Щось цікаве, виникає відчуття затишного острівця у серці кам’яного і галасливого середмістя.
На момент зйомки у нашій розмові промайнуло слово «оаза», але зараз розумію, в чому його неточність – Щось цікаве – простір скла і зрізаних квітів, керамічних та металевих фігур, тканини і паперу. Це, наче, квартира улюбленої бабусі, в якої напрочуд гарний смак.
Отже, щось цікаве – це простір, до якого веде спочатку коридор, між Львівськими Пляцками та винною крамницею (№ будинку 13). Раніше вхід до однойменної галереї важко було не помітити, через оригінальний стенд. Тепер його нема – і я не знаю погано це, чи добре. З коридору, оздобленого шматочками дзеркал, потрапляєш у двір, який водночас є галереєю – коли нема дощу, там виставляються картини. Зліва - двері у малесеньку галерею-салон, де можна придбати багато цікавих дрібничок. А прямо – двері у цей Простір з великої літери.
Насправді, Щось цікаве кожного дня, кожної години виглядає по-різному. Іноді там гамірно і людно, іноді тихо і спокійно. Але атмосфера завжди дуже затишна. Часто у Просторі відбуваються лекції, бесіди, презентації. Зараз регулярно діє школа ілюстрації. Але знайти собі місце буде важко хіба під час аж надто людних атракцій.
Меню. Йти у Щось цікаве для того, щоб ситно пообідати – не найкраще рішення. Але голодними Ви не залишитесь аж ніяк! Багато солодощів, несолодкі пироги, іноді супи, завжди гранола – кожен знайде щось на свій смак. Також трапляється і унікальна випічка: сирник, приготований мамою власника або моркв’яний пиріг від співробітниці галереї.
І це просто ну дуууже смачно. Один з найважливіших моментів – ціни. Вони смішні. Я вже давно не можу знайти у Львові такий великий чайник чаю з різнотрав’я за 20 грн. Випічка коштує від 15-16 до 35 грн. за порцію. І це все на площі Ринок, де ціни ростуть пропорційно збільшенню кількості туристів!
Значну частину меню займають напої – це лимонади власного приготування, різні види кави (є навіть Цікава зі спеціями), смузі та соки, а головне – какао з зефірками.
Випічку, серед якої є не зовсім класичні, але доволі смачні круасани, постачає пекарня Білка. Для тих хто знає, що це – пояснень не треба, а хто не знає – читати тут.
Щось цікаве – це
справді неповторний і унікальний простір, загублений у часі й просторі
гамірного й туристичного Львова. Привітні працівники, смачна їжа, безліч
цікавих дрібничок та чимала бібліотека якісних книг та журналів – ось мінімум
причин знайти це місце, якщо Ви ще там не були, і повернутись, якщо вже бували.
Фото: Катерина Головко
Лізавета Власенко
Текст: Олександра Власюк
Немає коментарів:
Дописати коментар