Моє знайомство з
румбамбаром, який тоді ще для мене був просто ревенем, сталось, напевно, в
років п’ять. Сусідська дівчинка в перерві між іграми принесла з городу ОЦЕ,
відірвала листок і почала вправно чистити стеблину. Видовище справило сильне
враження, а смак – взагалі незабутнє. Ми просто вмочали стебла ревеню у цукор і
їли. І це й досі мій улюблений спосіб його споживання.
Ревінь змінив ім’я на румбамбар в моїй свідомості вже у Львові.
На волинських ринках я ніколи не спостерігала такого засилля цієї рослини.
Взагалі, там румбамбар знайти важко, перевозити і зберігати його не дуже
вміють, а тому зрідка якась бабуся має купку напівзів’ялих коротких стеблинок.
У Львові – кардинально інакше. Румбамбар продають від початку травня, це один з
перших вісників наближення літа.
Він має кілька сортів, які різняться за
кольором, і продається не лише на ринках, де дбайливі перекупки тримають його
товстезні оберемки у відрах, а й у більшості супермаркетів. Румбамбаровий
пляцок – безумовна топ-страва травня на львівських кухнях.
Якщо говорити про страви з румбамбару, то більшість згадає лише
про вищезгаданий пляцок, одиниці – про компот, ще хтось – про певні варіації на
тему десертів. Але ж насправді ревінь можна використовувати не лише так! З
нього готують гарніри, соуси, супи, запікають і подають з морозивом, головна ж
фішка, на мою думку – з ревеню можна робити вино! Насправді його смак і
текстура дають величезний простір для експериментів, а наявність різних сортів
у продажу дозволяє розширити і кольорову гамму.
Цікаві і незвичні рецепти страв
з ревеню Ви можете знайти тут.
А ще румбамбар можна вимити, обсушити, порізати та щільно покласти у пакет, щоб
відправити в морозилку і радіти травневому смаку цілий рік.
Ревінь не лише смачний, а й дуже корисний. Дві стеблинки покривають
денну потребу людини у вітаміні С. Не бракує йому й інших вітамінів, а ще
румбамбар містить багато органічних кислот. Тому його не радять вживати дітям
до 2 років і особам, які мають виразку.
Цікаво те, що люблять румбамбар у багатьох країнах, але лише в
Англії є навіть фестиваль на його честь. Англійці мають румбамбаровий
географічний трикутник, вигадали спеціальний спосіб його вирощування – для
того, шоб зберегти рожевий колір і ніжний смак, а ще, діалектна назва
«румбамбар» ну дуже вже нагадує англійський оригінал – rhabarber. Ще один
ботанічний місточок між дощовими Лондоном і Львовом.
Важливий факт: наша модель, Таня, до зйомки не куштувала ревеню
ні разу в житті. Але коли спробувала, навіть без цукру, залишилась задоволеною.
Ну і на фото ви бачите сорт румбамбару, який так і не стає рожевим – тому він
так схожий на лопухи:) Але це не так. Смакуйте румбамбар зараз, печіть пироги,
готуйте супи і лимонади та просто жуйте ці стеблинки з цукром, адже його сезон
уже закінчується, тому встигніть насолодитись цим смаком весни сповна!
Фото: Ігор Устинський
Катерина Головко
Модель: Тетяна Довганич
Текст: Олександра Власюк
Немає коментарів:
Дописати коментар