пʼятницю, 5 червня 2015 р.

Сонце, літо, румбамбар




   Моє знайомство з румбамбаром, який тоді ще для мене був просто ревенем, сталось, напевно, в років п’ять. Сусідська дівчинка в перерві між іграми принесла з городу ОЦЕ, відірвала листок і почала вправно чистити стеблину. Видовище справило сильне враження, а смак – взагалі незабутнє. Ми просто вмочали стебла ревеню у цукор і їли. І це й досі мій улюблений спосіб його споживання.


  Ревінь змінив ім’я на румбамбар в моїй свідомості вже у Львові. На волинських ринках я ніколи не спостерігала такого засилля цієї рослини.


   Взагалі, там румбамбар знайти важко, перевозити і зберігати його не дуже вміють, а тому зрідка якась бабуся має купку напівзів’ялих коротких стеблинок. У Львові – кардинально інакше. Румбамбар продають від початку травня, це один з перших вісників наближення літа.


   Він має кілька сортів, які різняться за кольором, і продається не лише на ринках, де дбайливі перекупки тримають його товстезні оберемки у відрах, а й у більшості супермаркетів. Румбамбаровий пляцок – безумовна топ-страва травня на львівських кухнях.



  Якщо говорити про страви з румбамбару, то більшість згадає лише про вищезгаданий пляцок, одиниці – про компот, ще хтось – про певні варіації на тему десертів. Але ж насправді ревінь можна використовувати не лише так! З нього готують гарніри, соуси, супи, запікають і подають з морозивом, головна ж фішка, на мою думку – з ревеню можна робити вино! Насправді його смак і текстура дають величезний простір для експериментів, а наявність різних сортів у продажу дозволяє розширити і кольорову гамму.


   Цікаві і незвичні рецепти страв з ревеню Ви можете знайти тут. А ще румбамбар можна вимити, обсушити, порізати та щільно покласти у пакет, щоб відправити в морозилку і радіти травневому смаку цілий рік.


  Ревінь не лише смачний, а й дуже корисний. Дві стеблинки покривають денну потребу людини у вітаміні С. Не бракує йому й інших вітамінів, а ще румбамбар містить багато органічних кислот. Тому його не радять вживати дітям до 2 років і особам, які мають виразку.


  Цікаво те, що люблять румбамбар у багатьох країнах, але лише в Англії є навіть фестиваль на його честь. Англійці мають румбамбаровий географічний трикутник, вигадали спеціальний спосіб його вирощування – для того, шоб зберегти рожевий колір і ніжний смак, а ще, діалектна назва «румбамбар» ну дуже вже нагадує англійський оригінал – rhabarber. Ще один ботанічний місточок між дощовими Лондоном і Львовом.


  Важливий факт: наша модель, Таня, до зйомки не куштувала ревеню ні разу в житті. Але коли спробувала, навіть без цукру, залишилась задоволеною. Ну і на фото ви бачите сорт румбамбару, який так і не стає рожевим – тому він так схожий на лопухи:) Але це не так. Смакуйте румбамбар зараз, печіть пироги, готуйте супи і лимонади та просто жуйте ці стеблинки з цукром, адже його сезон уже закінчується, тому встигніть насолодитись цим смаком весни сповна!
Фото: Ігор Устинський
           Катерина Головко
Модель: Тетяна Довганич
Текст: Олександра Власюк

Немає коментарів:

Дописати коментар